Investeren jullie mee in groene stroom van eigen kweek?

Nog dit najaar worden meer dan 200 zonnepanelen geïnstalleerd op de daken van basisscholen De Waterleest en De Pimpernel, sporthal De Budohal en het ontmoetingscentrum Hofstade.

In 2021 wordt dit aantal mogelijk verdrievoudigd met bijkomende zonneprojecten. Gemeente Zemst wil hiermee volop de kaart trekken van lokale, hernieuwbare energie of ‘groene stroom van eigen kweek’.

Door de samenwerking met burgercoöperatie Klimaan cvso, geeft het gemeentebestuur de inwoners van Zemst de kans mee te investeren in deze projecten en de vruchten er van te plukken. Klimaan zorgt voor de plaatsing, onderhoud en opvolging van de installaties. De geproduceerde zonnestroom wordt door de gemeente aangekocht aan een voordelig tarief. De opbrengsten van deze projecten vloeien terug naar de burgers die mee investeerden en de lokale gemeenschap.

Om de installaties te kunnen realiseren, is Klimaan op zoek naar Zemstenaren die het project mee willen financieren door de aankoop van 1 of meerdere (max. 5) aandelen. De waarde van 1 (Klim)aandeel bedraagt 100 euro. Wat krijg je ervoor terug? Momenteel kan je nog van een stevige, éénmalige belastingvermindering genieten: via je belastingaangifte krijg je volgend jaar bijna de helft terug van het aankoopbedrag. Daarnaast wordt in de toekomst de winst die de coöperatie maakt, verdeeld onder alle aandeelhouders in de vorm van een jaarlijks dividend. En tot slot bepaal je mee de koers van Klimaan door stemrecht op de algemene vergadering. Zelfs met 1 aandeel heb je een stem.

Wil je graag wat meer info? Neem een kijkje op zemst.klimaan.be of schrijf je er in voor de info-sessie op 9 november in De Melkerij.

Gepubliceerd op dinsdag 6 oktober 2020 18.27 uur