Inschrijven op de reservelijst voor het vaccinatiecentrum

Vanaf dinsdag 6 april test de Vlaamse overheid een nieuw online systeem om reservelijsten aan te leggen. Dat systeem krijgt de naam ‘QVax’. Via QVax kan iedereen zich online inschrijven op een elektronische reservelijst voor vaccinatie in het centrum in zijn/haar buurt.

Via dit systeem kan je aangeven op welke momenten je beschikbaar bent om snel te worden opgeroepen. Als een vaccinatiecentrum dan mensen nodig heeft om vrijgekomen vaccinatieplaatsen in te vullen, zal het centrum via de elektronische reservelijst van QVax automatisch de burgers met de hoogste prioriteiten (bv. eerst 65-plussers van oud naar jong) kunnen oproepen die hebben aangegeven dan beschikbaar te zijn.

Eerst test in Deinze en Roeselare

Voorlopig wordt QVax eerst uitvoerig getest in de vaccinatiecentra van Deinze en Roeselare vooraleer dit ter beschikking gesteld wordt aan andere vaccinatiecentra. Als men in deze vaccinatiecentra oordeelt dat dit systeem een voldoende positieve gebruikservaring heeft en een meerwaarde betekent, zal de Vlaamse overheid voorstellen aan de andere vaccinatiecentra om vanaf de week van 12 april ook gebruik te maken van dit systeem.

Belangrijk: Je kan je op dit moment al aanmelden op QVax, maar vaccinatiecentrum Kampenhout-Sas maakt hier dus nog geen gebruik van. We krijgen via het callcenter heel wat vragen over deze reservelijst. Helaas kunnen wij op dit moment niet meer informatie bieden of personen inschrijven op deze lijst. We vragen dan ook om hiervoor niet naar het callcenter te bellen. We willen de lijnen graag vrij houden voor mensen die hun afspraak willen bevestigen/verplaatsen/annuleren. Kom zeker ook niet naar het vaccinatiecentrum zelf als u vragen heeft, want het is niet mogelijk om u daar verder te helpen. Dank voor jouw begrip.

Hoe werkt QVax?

Inschrijven doe je via www.qvax.be. Je kan je alleen inschrijven als:

  • je ouder bent dan 18 jaar;
  • je nog geen uitnodiging ontvangen hebt voor vaccinatie.

Je vult een aantal gegevens (rijksregisternummer, contactgegevens, ...) in en duidt aan op welke momenten je de komende week/weken beschikbaar bent om snel naar het vaccinatiecentrum te komen. Het is belangrijk dat je die gegevens up-to-date houdt en daadwerkelijk beschikbaar bent op die momenten.

In het vaccinatiecentrum worden eerst mensen die een uitnodiging ontvingen gevaccineerd. Wanneer er vrije tijdsloten zijn, kan het vaccinatiecentrum vervolgens een beroep doen op QVax. Dat werkt als volgt:

  • Het vaccinatiecentrum stuurt via QVax een sms en e-mail naar de meest prioritaire mensen die op de reservelijst staan om hen te vragen snel naar het vaccinatiecentrum te komen. 
  • De oproepen gaan eerst naar de mensen met de hoogste prioriteit: eerst naar de oudste mensen, dan naar mensen met onderliggende aandoeningen. Het is dus niet zo dat wie zich eerst heeft ingeschreven, eerst opgeroepen zal worden. 

Word je opgeroepen? Dan heb je 30 minuten de tijd om te bevestigen dat je snel naar het vaccinatiecentrum kan komen. Zodra je bevestigt, zal je online doorgestuurd worden naar een reservatiesysteem om een afspraak te maken voor hoe laat precies je in het vaccinatiecentrum verwacht wordt. Je boekt dan meteen ook je tweede vaccinatiemoment (voor de meeste vaccins zijn er immers twee dosissen nodig). 

Reageer je niet of te laat? Dan wordt de volgende persoon op de lijst opgeroepen. Jouw inschrijving op de reservelijst vervalt dan ook, waardoor je je opnieuw moet inschrijven.

Meer info:

Gepubliceerd op dinsdag 6 april 2021 16.15 uur

Naar gemeentehuis? Enkel voor dringende zaken na afspraak

De gemeentelijke diensten doen er in deze coronaperiode alles aan om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Hou er rekening mee dat je niet zomaar het gemeentehuis kan betreden. Om je veilig te kunnen helpen werken wij enkel op afspraak voor dringende zaken.
Check eerst of hetgeen je nodig hebt, online te verkrijgen is via www.zemst.be/eloket.
Indien dit niet het geval is en je dringend iets nodig hebt, kan je voor sommige producten een afspraak maken via de website of via een telefoontje naar het onthaal op het nummer 015 61 88 90. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 16 uur.
De meest actuele info over corona kan u vinden via deze link.
Vragen over corona? Mail naar corona@zemst.be.