Hulp bij stemmen voor minder mobiele personen

Op zondag 9 juni trekken we naar de stemlokalen voor het Europees, Federaal en Vlaams parlement. Kan je door een (tijdelijke) fysieke beperking niet alleen naar het stemlokaal gaan of heb je hulp nodig bij het stemmen? Dan kan je hulp inschakelen.

Vervoer naar het stemlokaal voor rolstoelgebruikers

Voor de verkiezingen van 9 juni biedt provincie Vlaams-Brabant vervoer naar het stemlokaal aan voor rolstoelgebruikers. De Mobiliteitscentrale voor Aangepast Vervoer (MAV) Vlaams-Brabant coördineert de aanvragen van personen die een beroep willen doen op aangepast vervoer. Zij werken hiervoor samen met verschillende partners.

Wil je hier gebruik van maken? Reserveer dan tijdig, want de capaciteit is beperkt. MAV Vlaams-Brabant is elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur op het gratis nummer 0800 26 990 of via mobiliteitscentrale@vlaamsbrabant.be.

Hulp in het stemlokaal

Als je door een (tijdelijke) fysieke beperking niet alleen naar het stemhokje kan gaan of je niet alleen kan stemmen, dan mag je je, met toestemming van de voorzitter van het stembureau, laten vergezellen of bijstaan door een persoon van jouw keuze. Als het nodig is, kan een lid van het stembureau worden aangewezen om je bij te staan.

Om alle kiezers vlot te laten deelnemen aan de verkiezingen, wordt de toegankelijkheid van de stemlokalen voorzien door onder meer een aangepast stemhokje, voorbehouden parkeerplaatsen en een goede bereikbaarheid van de stemlokalen.

Gepubliceerd op dinsdag 14 mei 2024 14.58 uur