Hoe stem je met volmacht?

Voor de verkiezingen van juni 2024 geldt de stemplicht. Kan jij op die dag echt niet gaan stemmen? Dan kan je volmacht geven aan een andere kiezer om in jouw plaats je stem uit te brengen.

Wanneer mag je een volmacht geven?

In verschillende gevallen mag je een volmacht geven bijvoorbeeld om medische of studieredenen. Je vindt de volledige lijst met redenen op deze pagina.

Aan wie kan je volmacht geven?

Je kan volmacht geven aan elke andere kiezer die op dezelfde kandidaten kan stemmen als jij (als volmachtgever). Dit betekent dat je bv. als meerderjarige geen volmacht kan geven aan een 16- of 17-jarige aangezien die enkel kunnen stemmen voor het Europees Parlement. Let wel: de volmachtkrijger mag slechts één volmacht hebben en deze kiezer zal moeten gaan stemmen in het stembureau waar jij, volmachtgever, normaal had moeten gaan stemmen.

Wat moet je als volmachtgever doen?

Als volmachtgever moet je het volmachtformulier invullen. Je kan dit vinden op deze website of je kan het verkrijgen aan het onthaal van het gemeentehuis. Dit bezorg je aan de volmachtkrijger.

Wat je als volmachtkrijger moet doen en wat je moet doen als je geen volmacht wil geven, vind je terug op deze pagina.

Meer info

Voor de verkiezingen van oktober 2024 geldt geen stemplicht. Als je niet kan gaan stemmen op die dag, maar toch een stem wil uitbrengen, kan je ook werken met volmacht. Hierover volgt later meer info.

Gepubliceerd op dinsdag 27 februari 2024 14.32 uur