GFT-mandjes

gft-mandjes voor het inzamelen van keukenafval

Voor wie?

Inwoners van Zemst

Procedure

We doen er in deze coronaperiode alles aan om je zo goed mogelijk te helpen. Momenteel werken we nog steeds op afspraak. Bekijk op deze pagina de huidige openingsregeling.

Je kan het gratis gft-mandje afhalen bij de medewerkers van het onthaal tijdens de openingsuren.

Bedrag

Gratis

Meer info

7 tips voor het succesvol inzamelen van keukenafval in de kleine gft-zak.

1. Gebruik het gratis gft-mandje om de zak in te plaatsen. Het mandje is een handige houder waar het gft-zakje perfect in past. Er kan voldoende zuurstof aan het gft-afval zodat het niet gaat rotten en eventueel lekken kunnen worden opgevangen.

2. Bewaar de zakken in de hoes op een koele plaats. De zakken zijn composteerbaar, dat betekent dat je moet opletten hoe je de zakken bewaart. Plaats je rol zakken steeds terug in de hoes en bewaar ze op een droge en koele plaats. Bewaar ook de gevulde zak op een koele en droge plek (niet in de zon).

3. Laat het gft-afval uitlekken. Wanneer je vochtig afval in de zak plaatst, heb je meer kans dat de zak zal scheuren. Laat bijvoorbeeld je koffiegruis eerst uitlekken en afkoelen voor je het weggooit.

4. Plaats een vel krantenpapier of keukenrol onderaan in de gft-zak of het gft-mandje. Dit absorbeert het vocht en kan eventuele lekken voorkomen.

5. Zeker bij warm weer is dit een must. Opgelet: het gft-mandje dient niet om het gft-afval in aan te bieden aan de ophaaldiensten!

6. Plaats je gft-zak niet in de zon.

7. Al het afval dat afkomstig is van dieren (vlees- of visresten, schelpen, eieren, uitwerpselen van vleeseters,...) hoort niet in de gft-zak. Bereide etensresten mogen wel in de gft-zak (maar niet in een compostvat).

Heb je een tuin? Verwerk je gft-afval zelf!

Een compostvat, -bak, of -hoop in je tuin beginnen, is de meest evidente methode om je afval te verwerken in je tuin. Het is belangrijk dat je weet welk afval te gebruiken wanneer je een compostsysteem opstart, wat er wel en niet in mag, hoe je voorkomt dat het afval begint te rotten,... Informeer je hoe je het best aan de slag gaat!