Gemeente Zemst gaat de strijd aan tegen Corona-zwerfvuil

De strijd tegen het Coronavirus is nog niet voorbij. Ieder krijgt de goede raad om waar het kan mondmaskers en handschoenen te dragen. Een zeer vervelend gevolg hiervan is het Corona-zwerfvuil: handschoenen en mondmaskers die achteloos op straat worden achtergelaten.

Sinds de lockdown begin maart, komen onze arbeiders op het terrein ze overal tegen. Vooral de stationsomgevingen en de fietsostrade zijn echte hotspots. Een erg vervelende zaak voor het milieu: net zoals een blikje of een sigarettenpeuk, bevat zo’n wegwerpmasker of handschoenen heel wat schadelijke stoffen voor de natuur. Bovendien bevatten ze mogelijk nog virusdeeltjes. Ze horen dus niet in de natuur maar in de vuilnisbak. Om mensen te wijzen op hun verantwoordelijkheid, hebben we samen met Incovo en de Mooimakers mobiele borden en sjablonen ontwikkeld. Die gaan we gericht inzetten op knelpuntplaatsen. Zo kunnen onze diensten kort op de bal spelen.

Tijdens de Week van de Handhaving zal extra gecontroleerd worden op het achterlaten van zwerfvuil en sluikstort in de openbare ruimte. Wie zijn mondmasker op straat achterlaat, kan een boete krijgen van € 80.

Gepubliceerd op dinsdag 13 oktober 2020 17.57 uur