- Kan er een zebrapad aangelegd worden in mijn straat?
- Er wordt te snel gereden in mijn straat, wat doet de gemeente/politie hieraan?
- Kan de gemeente snelheidsremmende infrastructuur aanleggen in mijn straat of wijk?
- Waar en wanneer wordt er een verkeersspiegel geplaatst?
- Hoe zorgen we samen voor een veilige schoolomgeving?
- Kan er een verbod op zwaar vervoer ingesteld worden in mijn straat?
- Mag ik met de wagen doorheen een fietsstraat rijden?
- Wat is het nut van de zones 30?
- Kan ik een wegmarkering aanvragen bij de gemeente?
- Wat doen bij hinderlijk parkeren?
1. Kan er een zebrapad aangelegd worden in mijn straat?
Een zebrapad wordt alleen aangelegd als er voldoende voetgangers gebruik van zullen maken. Bij slechte zichtbaarheid of hoge snelheden vermijden we zebrapaden omdat dit voetgangers een vals gevoel van veiligheid kan geven. Alle aanvragen worden zorgvuldig beoordeeld.
2. Er wordt te snel gereden in mijn straat, wat doet de gemeente hieraan?
Snelheid is één van de belangrijkste ongevalsfactoren en één van de belangrijkste oorzaken van een verminderde verkeersleefbaarheid. Klachten en meldingen van te hoge snelheden nemen we steeds ernstig! We gaan eerst na welke snelheidsgegevens we al hebben uit die straat. Als we te weinig informatie hebben, vragen we politie Kastze om bijkomende metingen uit te voeren om een beter beeld te krijgen van de melding. Zo vermijden we het subjectieve onveiligheidsgevoel en kunnen we via metingen objectieve cijfers analyseren en gerichte beslissing nemen.
Als we vaststellen dat de snelheid werkelijk problematisch is (dit is zo wanneer 15% of meer van de bestuurders zich niet aan de opgelegde snelheid houdt), dan bekijken we welke acties het beste resultaat kunnen opleveren. Dit kan gaan van preventieve snelheidscampagnes over snelheidscontroles tot het aanbrengen van snelheidsremmers of een gedeeltelijke tot volledige aanpassing van de weginfrastructuur. Het spreekt voor zich dat dit in een stappenplan wordt aangepakt binnen een korte tot lange termijnuitvoering al naar gelang de nodige ingrepen die een duurzame en verkeersveilige oplossing bieden.
3. Kan de gemeente snelheidsremmers aanleggen in mijn straat?
Snelheidsremmers worden alleen overwogen als metingen aantonen dat er een snelheidsprobleem is en handhaving niet het gewenste effect oplevert. Snelheidsremmers hebben immers ook nadelen: bijvoorbeeld verkeersdrempels kunnen hinder veroorzaken aan omwonenden en zijn niet geschikt voor trajecten met openbaar vervoer.
4. Kan er een verkeersspiegel worden geplaatst?
De gemeente plaatst geen verkeersspiegels op openbaar domein. Dit om verschillende redenen:
- Het geeft een vertekend beeld naar afstand tussen het kruispunt en de plaats van het voertuig.
- Fietsers en voetgangers vallen meestal buiten het beeld.
- Een goed onderhoud is essentieel. Als bv. door aanraking met een vrachtwagen de spiegel licht van stand wijzigt, kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. De spiegel is niet in alle weersomstandigheden behulpzaam en moet regelmatig gereinigd worden.
Wanneer je een zichtbaarheidsprobleem meldt, zullen we eerst nagaan worden of het zicht niet belemmerd is door andere, weg te werken, obstakels. Is de zichtbaarheid bv. belemmerd door bomen of te hoge struiken, dan zal de gemeente zelf het openbare groen snoeien of aan de eigenaar vragen om te snoeien zodat er terug voldoende overzicht is.
5. Hoe zorgen we samen voor een veilige schoolomgeving?
Een veilige schoolomgeving is een gedeelde zorg voor de overheid, schooldirectie, oudercomités, leerlingen, weggebruikers en omwonenden. Als gemeente doen we er alles aan om de schoolomgeving zo veilig mogelijk te maken, wat niet wil zeggen dat er geen plaats is voor verbetering. Ook jij kan je steentje bijdragen als gemachtigd opzichter aan de schoolpoort. De gemeente organiseert jaarlijks gratis opleidingen voor gemachtigd opzichters (meer informatie: verkeer@zemst.be).
Ook kan de straat worden afgebakend als schoolstraat. In een schoolstraat worden tijdens bepaalde uren motorvoertuigen geweerd door een verkeersbord C3 voorzien van een onderbord schoolstraat. In een schoolstraat komt er meer ruimte vrij voor voetgangers, fietsers en wachtende (groot)ouders. Hulpdiensten en opritten van buurtbewoners worden niet langer gehinderd door geparkeerde voertuigen. Wie toch met de auto naar school wil komen, kan iets verder parkeren en te voet tot aan de schoolpoort gaan. Neem eventueel een step of kinderfietsje mee in de koffer van je auto.
Heb je suggesties of klachten over een schoolomgeving kan je deze steeds melden via de schooldirectie of de gemeente. Omdat elke schoolomgeving uniek en specifiek is, kunnen we niet altijd onmiddellijk een pasklare oplossing bieden. Het is een geheel van vele verkeersveilige maatregelen.
6. Kan er een verbod op zwaar vervoer ingesteld worden in mijn straat?
Het vrachtverkeer blijft zowel lokaal als in geheel Europa toenemen. Het is voor bedrijven immers eenvoudig, snel en voordelig om het vrachtverkeer over de weg te organiseren. Om files te vermijden zoeken een groot aantal vrachtwagenbestuurders alternatieve wegen op. Ze worden daarbij geholpen door online routeplanners, die hen dan door het onderliggend wegennet loodsen.
Het onderliggend wegennet is hier meestal niet op voorzien en het toenemend vrachtverkeer geeft een onaangenaam gevoel, zelfs een onveiligheidsgevoel, voor de andere weggebruikers. Ook zijn er bijkomende risicos verbonden aan het toenemend vrachtverkeer, denken we bijvoorbeeld maar aan de dodehoekongevallen. Niet al onze wegen zijn ontworpen om dergelijke voertuigen te ontvangen.
Om de verkeersleefbaarheid te verhogen op de lokale wegen, is Zemst sinds 2018 opgedeeld in zones waar verkeer van +3,5 ton niet is toegelaten, met uitzondering voor plaatselijk verkeer. Steekproefsgewijze controles tonen aan dat dit doorgangsverbod vrij goed wordt nageleefd. De meeste vrachtwagens die er rijden hebben dus wel degelijk bestemming of herkomst in de zone. Ook in deze zones dient het plaatselijk (zwaar) verkeer zich zo veel mogelijk te houden aan de wegcategorisering uit het mobiliteitsplan. Dit door in eerste instantie gebruik te maken van de verbindings- en ontsluitingswegen, en zo weinig mogelijk via landelijke wegen en woonstraten te rijden.
De gemeenten in de politiezone hebben bovendien het charter werfverkeer ondertekend. Dat charter houdt een overeenkomst in met bedrijven en aannemers om geen zwaar werfverkeer langs de schoolpoort te laten rijden aan het begin en einde van de schooldag.
7. Mag ik met de wagen doorheen een fietszone rijden?
Ja, maar je mag niet sneller dan 30 km/u rijden en geen fietsers inhalen.
8. Wat is het nut van de zones 30?
Een snelheidsbeperking van 30 km/u wordt stilaan de norm in woonstraten zonder fietspaden. Een maximumsnelheid van 30km/uur heeft dan ook heel wat voordelen:
- Het verschil in snelheid tussen gemotoriseerd verkeer en de fietser is klein genoeg om samen de wegruimte te delen.
- Je hebt een veel breder gezichtsveld waardoor je beter ziet wat er om je heen gebeurt en je sneller kunt reageren bij onverwachte situaties.
- Hoe sneller je rijdt, hoe groter de stopafstand. Bij 30 km/u is de stopafstand 13 meter, bij 50 km/u is dat 27 meter.
- De overlevingskansen van een voetganger die met 30km/uur wordt aangereden zijn vier tot vijf keer groter dan bij een aanrijding met 50 km/u. Dat komt uiteraard omdat de klap van de aanrijding veel harder is naarmate de snelheid stijgt.
- Voor online routeplanners en dus ook voor sluipverkeer wordt het minder aantrekkelijk om door woonwijken te rijden.
9. Kan ik een wegmarkering aanvragen bij de gemeente?
De gemeente markeert zelden of nooit parkeervakken. De ervaring leert dat bij het niet afbakenen van parkeerplaatsen er meer parkeercapaciteit aanwezig is op de rijbaan. Een auto is immers korter dan de officiële 6 m van een parkeerplaats.
Bovendien, wat al verboden is door de wet, benadrukken we niet extra met bijkomende markeringen. Zo brengen we geen gele strepen aan ter hoogte van in- of uitritten.
10. Wat doen bij hinderlijk parkeren?
De Wegcode omvat duidelijke regels met betrekking tot parkeren die nageleefd dienen te worden. Dit verkeersreglement stelt bijvoorbeeld dat het verboden is om een voertuig te laten stilstaan of te laten parkeren op plaatsen waar het een gevaar zou kunnen vormen voor andere weggebruikers of waar het onnodige hinder kan veroorzaken. Dit omvat onder andere het parkeren op verhoogde bermen en op minder dan 5 meter van kruispunten. Ook is het verboden om te parkeren (maar wel toegelaten om stil te staan) op plaatsen waar de vrije doorgang op de rijbaan minder dan 3 meter breed zou worden, om doorgang van hulpdiensten te waarborgen.
Indien je hinderlijk parkeren opmerkt, kan je contact opnemen met de politie via 02 759 78 72. Nog beter is om op een vriendelijke manier het onderwerp aan te kaarten in de buurt. Soms is de eigenaar van het voertuig zich niet bewust van de overlast die zijn of haar geparkeerde voertuig veroorzaakt, en een vriendelijke herinnering kan dan het verschil maken.