De Faire Ronde: zaterdag 13 mei 2023

Onze gemeente is opnieuw FairTradeGemeente! Om de herbevestiging van onze titel en ook de stijging in score te vieren, nemen we deel aan de Faire Ronde op zaterdag 13 mei. Kom jij ook?
Zemst is opnieuw FairTradeGemeente. Dit wil zeggen dat Zemst zich de afgelopen twee jaar heeft ingezet voor eerlijke handel en sociale en duurzame rechtvaardigheid. Onze score is zelfs gestegen van label B naar label A. Dit is de hoogste score op de FairTrade schaal.

Om onze herbevestiging van FairTradeGemeente te vieren, nemen we deel aan de Faire Ronde op zaterdag 13 mei. Die datum is niet toevallig, want het is dan World Fair Trade Day en ook de start van de Week van de Korte keten (tot 21 mei).

Je kan die dag twee wandelingen ontdekken die te maken hebben met (h)eerlijk eten:

Landschapswandeling: Wat at Rubens?

Eten doen we allemaal! Om groot en sterk te worden, om onze honger te stillen, om te genieten van heerlijke momenten als ware Bourgondiërs … De plattelandsgids neemt je mee op een reis doorheen de tijd: van Rubens in de 16de/17de eeuw tot 2050. Wat at de Vlaamse kunstschilder? Witloof uit de oven met puree? Of een quinoasalade met advocado en paprika? En wat eten we in de toekomst?

Praktisch

  • Wandeling volledig gegidst en in groep.
  • Start om 10 uur. Duurtijd: 3 uur.
  • Locatie: vertrek café Rubenshof te voet met gids via het Rubenskasteel naar het witloofbedrijf Thomas Cools, aankomstlocatie in station Eppegem. (4,8 km - 77% Trage Weg)
  • Gratis, inschrijven verplicht via https://zemst.kwandoo.com.
  • Maximum aantal: 20 personen.

Wandeling langs faire haltes (kan ook met de fiets)

Waarom rechtstreeks eten bij de boer? Op het veld vind je kraakverse groenten en fruit. De producten zijn (h)eerlijk en lokaal. De boer bepaalt zelf zijn prijs. Proef dus van het heerlijke smaakpalet en raad welke kiemplantjes je ziet. We houden halt bij drie stopplaatsen: Het Vlinderveld is een zelfoogstboerderij voor groenten en kleinfruit. Bij de buurderij van ‘Boeren & Buren’ Zemst kan je terecht voor lokale (h)eerlijke lekkernijen volgens seizoen en vol vitamientjes. En Ferm is het biologische tuinbouwbedrijf van Veerle en Sander. Hun specialiteit? Fijne groenten, kruiden en bloemen.

Praktisch

  • Start om 13, 14 en 15 uur. Duurtijd: 3 uur.
  • Locatie: vertrek buurderij naar het Vlinderveld, eindigend bij Ferm in Zemst-Laar. Op elke locatie wordt een korte uitleg voorzien.
  • Gratis, inschrijven verplicht via https://zemst.kwandoo.com.
  • Maximum aantal: 20 personen per startmoment.