Dienst ondersteuningsplan Vlaams-Brabant Brussel

De sociale dienst werkt samen met dienst ondersteuningsplan. Inwoners van Zemst kunnen beroep doen op deze hulpverlening.

Je hebt vragen over wonen, dagbesteding, opleiding, vrije tijd, administratie,… Je wilt je leven zelf in handen nemen, maar mist enkele schakels… Samen zoeken we naar een antwoord op jouw maat!

Aan de hand van gesprekken zoeken we uit welke vragen je hebt, wie jij bent en op welke manier je verder kan geholpen worden.

We betrekken graag de mensen die voor jou belangrijk zijn (bijv. familie, vrienden, hulpverleners, ...) en je kunnen helpen nadenken om een antwoord op maat te vinden. Samen bekijken we wie jij wil uitnodigen op de gesprekken.

Samen met de DOP-medewerker spreek je af waar en wanneer de gesprekken plaatsvinden. Wij komen bij jou langs of we spreken samen op een contactpunt af (bijvoorbeeld OVMW Zemst).

Doorheen het DOP-proces maken we hierover een verslag op. Dit is het 'Ondersteuningsplan'.

In het Ondersteuningsplan vind je een beschrijving volgende zaken:

  • jouw mogelijkheden en ondersteuningsnoden
  • de vragen die werden besproken
  • de oplossingen die hiervoor werden gevonden
  • de mensen en/of diensten waarbij je in de toekomst terecht kan
  • welke afspraken er met hen werden gemaakt en hoe ze worden opgevolgd.

Dit Ondersteuningsplan is van jou. Hiermee kan je verder aan de slag.

Heb je veel hulp nodig die specifiek te maken heeft met je handicap? In dat geval kan DOP de eerste stappen zetten om deze hulp aan te vragen bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). We maken dan samen een OP-PVB op. Dit is het aanvraagdocument voor intensieve en handicapspecifieke hulp en ondersteuning. Dit document is de eerste stap om bij het VAPH een Persoonsvolgend Budget aan te vragen.

Voor meer vragen of aanmelding kunt u telefonisch terecht op het secretariaat: 02/460 69 60 of via mail: hallevilvoorde@dop-vbb.be