De Z-cheque: Info voor handelaars, horecazaken, zelfstandigen en bedrijven

De Z-cheque is de gemeentelijke geschenkbon. Het gemeentebestuur schenkt Z-cheques bij speciale gelegenheden, zoals bv. bij een geboorte, aan huwelijksjubilarissen en winnaars van wedstrijden. Ook bepaalde doelgroepen ontvangen Z-cheques, bv. als tegemoetkoming in het kader van het gemeentelijke welzijnsbeleid. Sinds kort zijn Z-cheques ook te koop aan de onthaalbalie in het gemeentehuis.

Klanten kunnen Z-cheques als betaalmiddel gebruiken bij handels- en horecazaken, zelfstandigen en ondernemingen (verder kortweg handelszaken genoemd) met een vestiging in Zemst en opgenomen in deze lijst. Op deze manier steunt de gemeente de lokale economie. Je beslist zelf of je Z-cheques aanvaardt of niet. Als je Z-cheques aanvaardt, dan juicht het gemeentebestuur dat uiteraard toe!

De Z-cheque meet 14 x 7 cm en draagt de kleuren en het logo van Wie zemst, die vindt!, de campagne die aan onze inwoners aandacht vraagt voor lokale handelszaken. De nummering, het fijne streepjespatroon en de subtiele kleurovergangen maken kopiëren moeilijk.

Er zijn drie verschillende reeksen Z-cheques:

 • de 'gewone' reeks oranje € 5 en groen € 10, te gebruiken in ALLE zaken in de lijst hieronder
 • speciale reeks wit HORECA € 10, enkel te gebruiken bij HORECAZAKEN in de lijst hieronder en als dusdanig aangeduid
 • speciale reeks magenta KERSTACTIE € 50, enkel te gebruiken bij de handelszaken die deelnemen aan de laatste Kerstactie-kraslotenwedstrijd, in de lijst hieronder als dusdanig aangeduid

Werkwijze als je Z-cheques aanvaardt

Opmerking: ook wie vertrouwd is met het oude model gemeentelijke aankoopbon, leest best wat volgt. De werkwijze verandert immers. Ze wordt administratief eenvoudiger.

 • Bezorg eenmalig je gegevens aan het gemeentebestuur met dit formulier. Zodra we je gegevens en akkoord ontvangen, verschijnt de naam van je zaak in de lijst op deze website. Noot: de QR-code op de Z-cheques verwijst naar die pagina.
 • Aanvaard geen Z-cheques die gescheurd zijn, waarvan een gedeelte ontbreekt of waarvan het nummer onleesbaar is. Aanvaard uiteraard ook geen Z-cheques na de geldigheidstermijn. De Z-cheque moet in één keer gebruikt worden, er wordt niet op teruggeven.
 • Plaats de stempel, de naam of het ondernemingsnummer van je zaak op de achterzijde. Vanaf dan kan een Z-cheque niet meer als betaalmiddel worden gebruikt.
 • Bezorg de Z-cheques in een gesloten envelop aan Gemeentebestuur Zemst, dienst Onthaal, De Griet 1, Zemst. Dat kan als volgt:
  • je stuurt ze op per post, of
  • je geeft ze af bij het onthaal in het gemeentehuis, of
  • je dropt ze in de brievenbus van het gemeentehuis.
 • De gemeente stort de tegenwaarde van de ingeleverde cheques op je rekening.
 • Je kan Z-cheques tot drie maanden na de geldigheidsdatum inleveren bij de gemeente.
 • Aankoopbonnen van het oude model blijven nog gelden tot hun uiterste geldigheidsdatum. Er is dus een overgangsperiode waarbinnen beide modellen in omloop zijn.

Als je Z-cheques niet aanvaardt

Als je ervoor kiest Z-cheques niet te aanvaarden dan hoef je dat niet te laten weten aan het gemeentebestuur. We raden wel aan dit aan te kondigen in je winkel, op je website of op een andere relevante plaats of manier. Dit is uiteraard niet verplicht maar het zorgt voor duidelijkheid bij klanten en voorkomt vervelende discussies aan de kassa.

Informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie? Dan kan je terecht bij: