De wesp

Heb je last van wespen? Waarschijnlijk heb je een nest in de omgeving van je huis.

Moet je elk wespennest laten verdelgen? 

Het antwoord op deze vraag is kort en simpel: nee! In tegendeel zelfs. Het klinkt misschien raar, maar wespen zijn onze bondgenoten. Je moet dus zeker niet elke wespennest laten verdelgen.

De wesp

De gewone (of Duitse) wesp is van nature een vleeseter. En dat maakt hem nu net zo belangrijk voor je tuin en de natuur in het algemeen. De wesp vangt enorm veel insecten in je (moes)tuin. Hij zorgt ervoor dat het aantal insecten min of meer onder controle blijft waardoor we als tuinier een pak minder verdelgingsproducten moeten gebruiken. Een tweede voordeel is dat ze enorm veel huisvliegen en muggen vangen. Wespen zijn dus belangrijk voor het opruimen van schadelijke of hinderlijke insecten. Mensen denken ook vaak dat wespen zonder reden steken, maar een wesp valt enkel aan als ze zich bedreigd voelt. Loop dus niet weg of sla niet met je armen als je een wesp ziet. Blijf rustig staan of wandel weg.

Moet je dan elk wespennest behouden?

Dat hangt af van de locatie van het nest. Een wespennest dat ver weg in de tuin hangt, zal veel minder hinder opleveren dan een nest bij de achterdeur. Een wespennest dat geen hinder oplevert voor jezelf, je gezin of je huisdier(en) kan je best ongemoeid laten. Deze wespen kunnen hun taak in de natuur ongestoord vervullen. Als iemand in je gezin allergisch is voor wespengif kan je het wespennest beter preventief laten verwijderen.

Heb je een nest van Aziatische hoornaars? Dan moet je deze wel laten verdelgen. Deze uitheemse soort is schadelijk voor de honingbij. De Europese hoornaar moet je niet laten verdelgen, als je geen last ondervindt van het nest. Het verschil tussen de twee soorten hoornaars zie je op de afbeelding hieronder. 

Verdelging

Voor de verdelging van een wespennest en een nest van Europese hoornaars kan je een beroep doen op een private professionele verdelger. Op www.wespennest.vlaanderen kan je de contactgegevens van een professionele verdelger in de regio opzoeken. De brandweer geeft er de voorkeur aan dat je een beroep doet op zo’n private verdelger, zo blijven meer hulpverleners beschikbaar voor levensreddende opdrachten.

Voor de verdelging van een nest van Aziatische hoornaars kan je ook een private verdelger inschakelen. Daarnaast kan je voor dit soort nesten wel nog een aanvraag doen bij de brandweer voor een gratis verdelging. Je vraagt de verdelging dan aan via info@zvbw.be.