Dag van de Trage Weg

Gezocht: mensen met een hart voor de Zemstse open ruimte en haar trage wegen 

Op 14 en 15 oktober 2023 is het de Dag van de Trage Weg.
Tijdens dit jaarlijks weerkerend weekend worden in heel België de trage wegen in de kijker gezet. Er worden dan tal van activiteiten georganiseerd.
Vorig jaar deden in Vlaanderen zo’n 20.000 mensen mee aan één van de 200 activiteiten. Ook in Zemst kun je dit jaar weer deelnemen.

Zaterdag 14 oktober om 10.30 uur nodigen we je uit aan het Rubenskasteel voor de start van ons nieuw project: ‘Word landschapsgids in Zemst!’

Ongetwijfeld heb jij bij jou in de buurt ook een wandelpaadje dat je snel naar een andere straat brengt. Deze trage wegen vind je in de woonkernen maar ook in het open landschap. Ze maken verbindingen tussen verschillende grotere wegen en zorgen voor een leuk en aangenaam alternatief voor drukke wegen of laten je genieten van de natuur. 

Gemeente Zemst zet zich al jaren in om de (al dan niet vergeten) trage wegen te herwaarderen. Er spelen hierbij ook belangrijke uitdagingen mee zoals zwerfvuil, onderhoud, ... Samen willen we die kleine buurtwegen en de open ruimte in Zemst graag beschermen. Vanaf 2024 willen we vrijwilligers inzetten als landschapsgids voor volgende taken: knelpunten doorgeven aan de gemeente, zwerfvuil opruimen, informeren van bezoekers, samenwerken met landbouwers.

Ben jij een buitenmens? Je houdt van wandelen en bent graag enkele uren per maand op pad? Zet je die passie graag in voor de Zemstse open ruimte? Wil je het landschap daar goed (leren) kennen? Zin om de mensen die er wonen, werken, wandelen te ontmoeten? Dan is landschapsgids zijn iets voor jou.
 
Benieuwd? Kom op zaterdag 14 oktober om 10.30 uur naar het Rubenskasteel en wij vertellen je meer.

Meer info vind je ook op www.zemst.be/landschapsgids 

Wandelen

Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober kan je vanaf het Rubenskasteel ook een mooie wandeling langs trage wegen in Elewijt en Houtem maken. Uiteraard kan de nieuw opengestelde Steenveldvoetweg hierin niet ontbreken. We hebben een wandeling uitgestippeld van 10 km die ingekort kan worden. 

Praktisch

  • De wandeling is jammer genoeg niet toegankelijk voor rolstoelen of kinderwagens.
  • Geen inschrijving of aanmelden vereist 
  • Je kan de route digitaal volgen via de app RouteYou op je smartphone. Voer de code &racsorb in of scan de QR-code. 

 

  • Het parcours van de route vind je ook afgedrukt ter plaatse waardoor iedereen deze op eigen tempo kan afleggen. Al op voorhand eens bekijken? Je kan de route ook zelf afdrukken. 

We geven graag enkele richtlijnen mee om het leven van de aanwezige fauna, flora, onze boeren en hun dieren en langswoners niet te verstoren: 

  • Hou je steeds hond aan de lijn en ruim hondenpoep op
  • Volg het pad, wijk niet af, betreed geen eigendommen
  • Neem afval mee en gooi het thuis in de vuilbak
  • Hou het stil om het aanwezige wild niet op te schrikken

Tip: nog niet uitgewandeld? Neem een kijkje op www.dagvandetrageweg.be en ontdek nog andere activiteiten in Vlaanderen. Voor Wallonië kan je terecht op www.semainedessentiers.be