Cyberveiligheid: hoe creëer je een cyberveilige woning?

Wat te doen om een cyberveilige woning te creëren? We geven je graag nog deze tips mee op het einde van de Europese maand van de cyberveiligheid.

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone, laptop, alarmsysteem … in huis. Om je woning cyberveilig te maken, kan je volgende stappen en tips toepassen:

  1. Ten eerste is het belangrijk om alle apparaten van een sterk wachtwoord en een tweestapsverificatie te voorzien. Twee weken geleden deelden we tips mee om een wachtwoord voldoende sterk te maken.
  2. Voor jouw veiligheid geeft de naam en het wachtwoord van het apparaat geen persoonlijke informatie (over het gezin, familienaam, woonplaats …) weer. Is dit toch het geval? Pas de naam of het wachtwoord dan aan.
  3. Heb je bepaalde applicaties op jouw smartphone, tablet, laptop of computer die je niet meer gebruikt? Dan verwijder je deze best.
  4. Bekijk met welke toestemmingen en informatie je instemt bij een applicatie.
  5. Bekijk welke privacy-instellingen je hebt ingesteld bij jouw accounts. Misschien geef je wel meer informatie vrij dan je wil.
  6. Zorg ervoor dat jouw applicaties, mails … steeds automatisch worden geüpdatet. Indien je steeds de meest recente update hebt geïnstalleerd op jouw smartphone, tablet, laptop of computer ben je minder kwetsbaar voor mensen die willen inbreken in jouw accounts.
  7. Heb je een laptop of smartphone voor jouw werk? Dan gebruik je deze beter niet voor privédoeleinden, zoals het opslaan van vakantiefoto’s. Zo voorkom je dat ook jouw privégegevens verloren geraken wanneer jouw laptop of smartphone van het werk wordt gestolen.

Meer tips kan je lezen op safeonweb.

  • Het is opnieuw DARK (Diefstallen in woning Aanpakken door Responsabilisering van de inwoners in Kastze). De politie deelt dan andere tips om diefstallen aan te pakken. Houd dus zeker de website en Facebookpagina van de politie Kastze in de gaten.
Gepubliceerd op dinsdag 26 oktober 2021 13.16 uur