Cyberveiligheid: hoe bescherm ik mezelf online?

In het kader van de Europese maand van de cyberveiligheid focussen we deze week op hoe je jezelf beter online kan beschermen. Ontdek hier zes concrete tips!

Op internet kijken niet alleen je vrienden of familie mee, maar ook potentiële inbrekers of mensen met slechte bedoelingen. Daarom is het bijvoorbeeld niet aangewezen om een vakantiefoto te delen als je nog op vakantie bent, of om online te schrijven dat je gedurende een bepaalde periode niet thuis zal zijn.

We geven alvast zes tips mee om jezelf beter online te beveiligen:

  1. Weet welke informatie je deelt en met wie. Onthoud dat bij openbare berichten iedereen steeds kan meelezen. Indien je op een website een account aanmaakt, kan je best alleen de noodzakelijke informatie invullen en de informatie waar je je goed bij voelt.
  2. Eerst denken, dan pas online zetten. Op internet wordt tegenwoordig alles voor altijd bijgehouden. Je denkt dus best eerst na of het slim is om op iets te reageren of om iets te plaatsen.
  3. Denk na over de gevolgen van wat je online zet. Een foto zegt soms meer dan je wil zeggen: een vakantiefoto geeft bijvoorbeeld inbrekers de informatie dat je niet aanwezig bent.
  4. Las een denkpauze in voor het gamen, zodat je geen belangrijke, persoonlijke info meedeelt aan hackers. Wanneer er een nieuwe rage op internet ontstaat, moet je kritisch denken of deze rage geen belangrijke informatie vraagt, die uiteindelijk voor verkeerde doeleinden kan gebruikt worden.
  5. Weet met wie je communiceert voordat je persoonlijke info of bankgegevens met deze persoon deelt. Zo voorkom je dat je opgelicht wordt.
  6. Neem regelmatig een kijkje op websites zoals www.safeonweb.be en www.ccb.belgium.be. Zij leveren de laatste informatie rond cyberbeveiliging en mogelijke oplichtingsvormen.
Gepubliceerd op dinsdag 19 oktober 2021 15.10 uur