Coronamaatregelen 30 november verlengd

Update 13 januari 2021

De regels die op 30 november 2020 van kracht gingen werden verlengd.

De niet-essentiële winkels mogen open blijven, maar klanten moeten nog steeds alleen winkelen. Daarnaast moeten we onze sociale contacten nog steeds zoveel mogelijk beperken.

We zetten hier de belangrijkste regels op een rijtje. Het volledig Ministerieel besluit en de FAQ-lijst kun je onderaan de pagina vinden.

Deze maatregelen gelden vanaf maandag 13 januari 2021 tot maandag 1 maart 2021.

Sociale contacten

Max. 1 knuffelcontact per 6 weken (voor alleenstaanden één bijkomend persoon)

Samenscholingen van max. 4 personen

Max. 50 kinderen tot en met 12 jaar mogen volgende activiteiten bijwonen:

 • activiteiten in georganiseerd verband, in het bijzonder door een
  club of vereniging, steeds in aanwezigheid van een meerderjarige
  trainer, begeleider of toezichter;
 • kampen, stages en activiteiten met naleving van de noodzakelijke regels

Zalen en inrichtingen

De inrichtingen of onderdelen van inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector worden GESLOTEN voor het publiek. Concreet betekent dit o.a.: feest- en receptiezalen, binnenspeeltuinen, kermissen, jaar- en kerstmarkten, wellnesscentra,…

Wat wel OPEN mag blijven: o.a. buitenspeeltuinen, buitengedeelten van natuurparken, bibliotheken, gebouwen der erediensten, buitengedeelten van sportinfrastructuur en overdekte paardenpistes in manèges.

SPECIFIEK VOOR ZEMST:

Alle zalen en indoor sportinfrastructuur zijn gesloten. Sportverenigingen kunnen hun reguliere werking indoor opnieuw opstarten voor kinderen tot en met 12 jaar op voorwaarde dat zij hiervoor de toelating hebben gekregen van de gemeente. Sportverenigingen die hiervoor in aanmerking komen, richten hun aanvraag aan corona@zemst.be. De schoolinfrastructuur blijft gesloten voor alle externe activiteiten.

Ook Sportimonium is gesloten.

Horeca

Gesloten behalve voor aanbieden en leveren van afhaalmaaltijden en niet-alcoholische dranken om mee te nemen tot ten laatste 22 uur (ten laatste tot 20 uur met alcoholische dranken).

Huis-aan-huis

Huis-aan-huis- en leurdersactiviteiten zijn verboden

Winkels

Winkels mogen opnieuw open, handelaars staan zelf in voor een coronaveilige organisatie in en aan hun winkels. Hou rekening met onderstaande beperkingen:

 • Winkelen gedurende max. 30 minuten
 • 1 klant per 10m2
 • Winkel individueel
 • Draag een mondmasker, hou afstand en volg de instructies van het winkelpersoneel.
 • Betaal zoveel mogelijk elektronisch en/of contactloos.
 • Blijf je handen voldoende wassen en ontsmetten.

Contactberoepen

Moeten sluiten (o.a. kapperszaken, schoonheids- en nagelsalons)

Telewerk

Verplicht indien mogelijk

Indien niet mogelijk: alle nodige voorzorgsmaatregelen nemen

Verenigingen - take away (besluit gouverneur 04.11.2020)

Als vereniging kun je een take away organiseren op voorwaarde dat de maaltijden bereid worden door of in samenwerking met een professionele cateraar die strikt gereguleerd werkt. Doe hiervoor zeker een aanvraag bij de gemeente via https://app.eaglebe.com/nl-be/new/event?client=59a6272fa8532dbba82b73bfb850e9fd

Huwelijken

Er mogen maximum vijftien personen (waaronder de echtgenoten, hun getuigen en de fotograaf) het huwelijk bijwonen. Kinderen tot en met 12 jaar en de ambtenaar van de burgerlijke stand niet meegeteld.

Geen receptie

Begrafenissen en crematies

Max. 15 personen

Mondmaskerplicht

Iedereen, behalve kinderen tot en met 12 jaar, is verplicht om een mondmasker (bedekking van neus en mond) te dragen wanneer het onmogelijk is om de afstandsregel te volgen. Mondmaskers zijn o.a. verplicht in winkels en winkelcentra, bibliotheken, gebouwen der eredienst, winkelstraten en die plaatsen door de gemeente bepaald en aangeduid.

Vragen

Heb je na het doornemen van bovenstaande lijst, toch nog specifieke coronavragen? Mail ze naar corona@zemst.be.