Coronamaatregelen - onderwijs - buitenplan

Update 17 maart 2021

Extra inspanningen in onderwijs

Het onderwijsveld neemt na overleg met virologen volgende maatregelen:

 • Schakelen naar 100% contactonderwijs in de 2e graad secundair wordt uitgesteld tot na de paasvakantie. De heropstartoptie vanaf 29 maart vervalt.
 • Alle leerlingen van het 5e en 6e leerjaar basisonderwijs dragen uiterlijk vanaf maandag 22 maart tot aan de paasvakantie een mondmasker op school.

Update 8 maart 2021

Meer mensen buiten

Vanaf 8 maart kan je elkaar met 10 personen buiten ontmoeten. Het blijft daarbij belangrijk om 1,5 meter afstand te houden.

Begrafenissen

Vanaf 8 maart kan je op een begrafenis of uitvaart binnen afscheid nemen met maximaal 50 personen en maximum 1 persoon per 10 vierkante meter.

Prioriteit voor jongeren en het onderwijs

 • Vanaf 8 maart zijn georganiseerde buitenactiviteiten (sport en andere) toegelaten:
  voor kinderen (-13 jaar) met max. 10 binnen of 25 buiten
  voor jongeren (-19 jaar) met max. 10 buiten
  Het publiek bij sporttrainingen wordt beperkt tot één persoon per kind.
 • Vanaf 15 maart zijn in het lager en middelbaar onderwijs buitenschoolse schoolactiviteiten van maximaal 1 dag opnieuw toegelaten.
 • Vanaf 15 maart is voor kwetsbare groepen in het buitengewoon onderwijs en het deeltijds beroepsonderwijs voltijds contactonderwijs toegelaten.
 • Vanaf 15 maart is in het hoger onderwijs maximaal 20% contactonderwijs toegelaten.

Fotografen

Vanaf 8 maart mogen fotografen mensen ontvangen (maximaal 1 consument per 10 vierkante meter, wonend onder hetzelfde dak).

Privé-sauna’s

Ook de opening van privé-sauna’s wordt voorzien, voor gebruik door personen die onder hetzelfde dak wonen. Jacuzzi’s, stoomcabines en hammams zijn daarbij niet toegankelijk.

Buitenplan

Trainingen en activiteiten voor amateursporters vanaf 19 jaar kunnen plaatsvinden, maar enkel in open lucht of in een zwembad. In dat geval gelden de algemene regels van het samenscholingsverbod (maximum in groepen met tien personen, kinderen tot en met 12 jaar niet inbegrepen) en de social distancing maatregelen (steeds minstens 1,5m tussen elke deelnemer, met uitzondering van leden van hetzelfde huishouden of knuffelcontacten). Een eventuele trainer/coach maakt deel uit van deze groep van tien personen. De sporters kunnen gebruik maken van de buitengedeelten van sportinfrastructuren (bijvoorbeeld een voetbal- of basketbalveld,...).

Voor zover de cijfers het toelaten en afhankelijk van de druk op de ziekenhuizen en de voortgang van de vaccinatiecampagne, zou er vanaf april een buitenplan komen waarbij volgende activiteiten zouden toegelaten worden:

 • Cultuur, evenementen en erediensten: max. 50 personen, mits respect van de afstandsregels en mondmaskerplicht
 • Pretparken
 • Lager en middelbaar onderwijs: na de Paasvakantie, alle dagen in de klas

Tijdens de Paasvakantie worden georganiseerde activiteiten met overnachting voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar toegelaten op voorwaarde dat de groep maximaal 25 personen telt, begeleiders niet meegerekend. Het kamp kan enkel plaatsvinden indien alle deelnemers getest worden voor het begin en aan het einde van het kamp.

Breder inzetten op sneltesten

Voor zover de cijfers het toelaten en afhankelijk van de druk op de ziekenhuizen en de voortgang van de vaccinatiecampagne, en mits het gebruik van sneltesten zouden vanaf 1 mei nog meer activiteiten buiten én binnen kunnen worden voorzien. Het gaat onder meer over sociale contacten, horeca binnen en buiten, winkelen en ambulante handel, cultuur en events, jeugdwerk, verenigingsleven en sport, erediensten, thuisverzorging en kermis.

Regels niet-essentiële reizen

Het Overlegcomité beslist het verbod op verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden vanuit en naar België, voorlopig aan te houden tot 18 april 2021.

Er vindt een nieuw overlegcomité plaats op 26 maart 2021.

Naar gemeentehuis? Enkel voor dringende zaken na afspraak

De gemeentelijke diensten doen er in deze coronaperiode alles aan om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Hou er rekening mee dat je niet zomaar het gemeentehuis kan betreden. Om je veilig te kunnen helpen werken wij enkel op afspraak voor dringende zaken.
Check eerst of hetgeen je nodig hebt, online te verkrijgen is via www.zemst.be/eloket.
Indien dit niet het geval is en je dringend iets nodig hebt, kan je voor sommige producten een afspraak maken via de website of via een telefoontje naar het onthaal op het nummer 015 61 88 90. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 16 uur.
De meest actuele info over corona kan u vinden via deze link.
Vragen over corona? Mail naar corona@zemst.be.