sprite
Gemeente Zemst

Orgaandonatie - geen afspraak nodig

 

Opgelet! De Dienst Burgerlijke Stand werkt vanaf 1 juli 2017 op afspraak. Je kan een afspraak maken via 015 62 71 52 (Burgerlijke Stand) of via burgerzaken@zemst.be.

 

lachend meisje met spandoek

Wat is orgaandonatie?

Orgaandonatie is de eerste stap in de transplantatie. Het is een van de mooiste gebaren van solidariteit, omdat het de dood overstijgt.

Iedereen gaat ooit dood, dat is zeker. Maar wat is er mooier dan de verzoening van een sterfgeval met een teken van solidariteit? Je eigen dood inzetten voor het leven van anderen, dat is het unieke gebaar van orgaandonatie.

Het gebrek aan organen is momenteel de belangrijkste hinderpaal voor transplantaties. Er zijn onvoldoende donors om aan de behoefte in België te voldoen. Gevolg: steeds langere wachtlijsten en helaas patiënten die overlijden.

Registratie is een goed idee

Sinds 13 juni 1986 bestaat er in ons land een wet over het verwijderen van organen voor transplantatie. Deze wet gaat ervan uit dat elke burger ermee akkoord gaat dat na zijn overlijden, de organen ter beschikking gesteld worden tenzij deze persoon zijn verzet liet registreren. U kunt bij de gemeente zijn beslissing hierover laten optekenen. In de praktijk consulteert men na een overlijden steeds de familie. Logisch, want men wilt zeker weten of de overledene zich nooit uitgesproken heeft tegen orgaandonatie. Moeilijke en pijnlijke gesprekken, met een onzekere uitkomst. Om levens te redden en discussies te vermijden kunt u zich tijdens het leven als donor laten registreren.

Orgaandonatie verbetert de levenskwaliteit

Er zijn weinig medische ingrepen die zo drastisch de overleving of de levenskwaliteit van een persoon kunnen verbeteren als een orgaantransplantatie. Voor de meeste ingrepen bestaat er trouwens geen alternatief. Transplantaties zijn complexe operaties, maar momenteel routine in onze gespecialiseerde centra. Bovendien zijn de laatste jaren de overlevingskansen sterk verbeterd. Meer dan 90 procent van de transplantatiepatiënten verkeert in een goede algemene toestand. Ook hun levenskwaliteit ging er op vooruit. Zo is een groot deel van de patiënten opnieuw professioneel actief en bijvoorbeeld in staat om sportprestaties te leveren.

Meer informatie:

www.beldonor.be

www.eurotransplant.org

 

Zowel een positieve als negatieve registratie is mogelijk en beiden zijn steeds herroepbaar.

Registreren van uw verklaring kan gratis mits voorlegging van uw identiteitskaart bij de Dienst Burgerlijke Stand loket 12 (gelijkvloers) - 015/ 62 71 52

 

getekende persoon met puzzelstuk

Contact

Burger

De Griet 1

1980 Zemst

T 015627151

E burger@zemst.be