sprite
Gemeente Zemst

FairTradeGemeente

FairTradeGemeente Zemst

Logo FairTradeGemeente

De gemeenteraad onderschreef in 2010 een motie die eerlijke handel met ontwikkelingslanden én lokale duurzame landbouw ondersteunt. De FairTradeGemeente-campagne vindt het belangrijk om beide een plaats te geven en op die manier een brug te slaan tussen Noord en Zuid. Onze vrijwillige trekkersgroep werkte de campagne de afgelopen jaren uit in Zemst, samen met vele vrijwilligers, winkels en horecazaken, scholen en verenigingen, gemeentelijke diensten en gemeentebestuur.

In 2012 is het zover! Zemst beantwoordt aan alle zes criteria en viert de titel van FairTradeGemeente. Ontdek hier alle verkooppunten en activiteiten: http://fairtradegemeenten.be/zemst/node/607.

Foto Flashmob

Foto: Flashmob op Pleinpop ter ere van de titelbehaling Fair Trade i.s.m. dansvereniging Impuls.

 

Fair Trade en lokale duurzaamheid

Fair Trade: hoe zit dat ook alweer?

Logo Max Havelaar

Fair Trade draagt bij aan een duurzame ontwikkeling voor de kleinschalige producent in het Zuiden. Dit is gebaseerd op het principe ‘trade, not aid’.

Duurzame ontwikkeling draagt drie pijlers in zich. De drie pijlers die je ook kan terugvinden in Fair Trade:

  1. Economische ontwikkeling: een kostendekkende minimumprijs voor de producent, een fairtradepremie voor de organisatie, voorfinanciering van de oogst en contracten op lange termijn.
  2. Sociale ontwikkeling: verbod op kinderarbeid en gedwongen arbeid, het recht om zich als arbeiders te organiseren, geen discriminatie en het volle respect voor de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).
  3. Ecologisch verantwoorde ontwikkeling: verbod op ggo’s en een honderdtal pesticiden, energiebesparende productiemethodes, respect voor natuurlijke bronnen en de biodiversiteit en maximale ondersteuning voor biolandbouw.

Lokale duurzame voeding, waar hebben we het over?

Lokale duurzame voeding houdt rekening met dezelfde 3 pijlers die je kan terugvinden in Fair Trade:

  1. Een economische pijler: een realistische prijs waarin alle productiekosten verrekend worden en een eerlijke vergoeding voor elke schakel in de keten - dus ook voor de producent. Door te kiezen voor lokale, streekgebonden producten ondersteun je ook de economie in eigen regio.
  2. Een sociale pijler: kopen in de korte keten geeft rechtstreeks contact met de voedselproducent en leidt tot wederzijds respect. Gezonde voeding is vers, voedzaam, natuurlijk en bevat geen additieven.  
  3. Een ecologische pijler: biologische producten zijn beter voor het milieu en het dierenwelzijn, seizoensgebonden groenten en fruit vergen minder energie om te produceren en te bewaren, en lokale productie en consumptie betekenen minder voedselkilometers.

Zemstse verkooppunten

Neem een kijkje op http://fairtradegemeenten.be/zemst/node/607 en ontdek onze activiteiten en verkooppunten in de gemeente.

Reportage

Kalender

Op dit moment zijn er geen activiteiten bekend binnen het beleidsitem FairTradeGemeente.