sprite
Gemeente Zemst

Herbruikbare luiers

Vele ouders weten het uit ervaring: een baby produceert in de eerste levensjaren veel, heel veel afval. Wie alle luiers gedurende die jaren op een hoop zou bewaren, zou eindigen met een berg van 1,5 ton luierafval. In de vijf gemeenten van INCOVO zorgt dit samen voor een jaarlijkse luierberg van 700 ton.

Sinds enkele jaren bestaat er opnieuw een kwaliteitsvol alternatief voor de wegwerpluier. De nieuwe generatie katoenen luiers combineert het comfort van de wegwerpluier met de voordelen van de vroegere, katoenen luiers.

De moderne katoenen luier zorgt voor een hoger draagcomfort voor de baby, en geeft door het gebruik van natuurlijke stoffen minder aanleiding tot allergische reacties of uitslag. Door de inlegdoekjes (die wel in de vuilniszak moeten) is het wassen en drogen van de luiers erg gemakkelijk.

Een startpakket herbruikbare luiers kost ca. € 200. Alle latere kosten voor de aankoop van wegwerpluiers vallen dan wel weg. Om ouders die kiezen voor het afvalarme alternatief een duwtje in de rug te geven, geeft INCOVO een subsidie tot € 100 aan alle ouders binnen de INCOVO-gemeenten die kiezen voor herbruikbare luiers.

Het aanvraagformulier voor de subsidies kan u terugvinden op de INCOVO-website. Een ingevuld formulier, attest van gezinssamenstelling en kopie van de factuur op naam volstaan.