sprite
Gemeente Zemst

Honden, koeien en een gevaarlijke parasiet

Wat is er nou fijner dan dat je je hond los kan laten lopen in het buitengebied? Samen even de benen strekken. Maar weet je dat het losloopgedrag van je hond abortussen op kan leveren bij koeien? En dat je hond hier vervolgens weer ziek van kan worden?

 

Hondenpoep kan besmet zijn met de parasiet Neospora Caninum. Honden hebben die besmetting eerder opgelopen in een weiland of door het eten van rauw vlees. In de hond plant de parasiet zich voort door eitjes te produceren. Deze eitjes komen met de ontlasting weer naar buiten. Wanneer de hond poept in een weiland waarvan het gras gebruikt wordt als voer voor de koeien kunnen de eitjes de koe besmetten.

Deze besmetting heeft bij het vee vaak grote gevolgen zoals:

  • doodgeboren of verminkte kalveren
  • vruchtbaarheidsproblemen
  • verminderde melkgift

Honden die loslopen in de buurt van koeien zoals in een weiland of op een veehouderij kunnen vervolgens weer eenvoudig besmet worden met de parasiet door bijvoorbeeld contact met vruchtwater, nageboorte of verworpen vruchten van de koeien.

 

Dus: Voorkom dat honden en koeien besmet worden. Laat je hond daarom niet los lopen in weilanden. En wanneer hij daar wel zijn behoefte doet, ruim dit dan op.