Contantbelasting op de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen. (nieuw reglement vanaf 01/01/2021)

Gemeente Zemst werkt voor de afvalverwerking samen met het intergemeentelijke samenwerkingsverband Incovo. Vanaf 1 januari 2021 zal dit nieuw belastingreglement in werking treden. Incovo zal gemachtigd worden om deze contantbelasting te innen.

Dit reglement behandelt de tarieven op het recyclagepark, de invoering van P+MD en een tariefverlaging voor groot restafval. Met dit nieuwe reglement wordt het principe “de gebruiker betaalt” en “sorteren wordt beloond” consequent toegepast. Er is een evenwicht tussen tariefverhogingen en -verlagingen.

Vanaf 1 april 2021 is er een algemene inzameling van alle plasticverpakkingen in de zogenaamde blauwe P+MD zak. Voor alle inwoners zal dit een vereenvoudiging en besparing betekenen, zelfs al wordt de restafvalzak iets kleiner.

Belangrijkste tarieven:

De restafvalzakken worden verkocht tegen volgende prijs:
- voor PMD-afval (plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons), in pakken van 10, tegen de prijs van € 0,15 per zak met een inhoudsvermogen van 60 liter;

Vanaf 1 april 2021 wijzigt de pmd-zak naar een zak voor p+md. Alle plastic verpakkingen zijn voortaan toegelaten in deze zak. Het tarief wijzigt niet.

- voor GFT-afval (groente-, fruit- en tuinafval), in pakken van 10, tegen de prijs van € 0,25 per zak met een inhoudsvermogen van 15 liter; en € 1,20 per zak met een inhoudsvermogen van 60 liter;

- voor restafval, in pakken van 10, tegen de prijs van € 0,90 per zak met een inhoudsvermogen van 30 liter; en € 1,80 per zak met een inhoudsvermogen van 60 liter. Vanaf 1 april 2021 wijzigen de zakken voor restafval, ingevolge de invoering van de p+md van formaat: 45 liter voor de zak van € 1,80 en 22,50 liter voor de zak van € 0,90.
De bestaande zakken van 60 en 30 liter mogen worden gebruikt tot 31 augustus 2021, nadien kunnen ze worden ingeruild bij INCOVO .

We zijn er voor jou!

We doen er in deze coronaperiode alles aan om je zo goed mogelijk te helpen. Momenteel werken we nog steeds op afspraak. Bekijk op deze pagina de huidige openingsregeling.

Op de hoogte blijven van het gemeentelijk nieuws? Schrijf je hier in voor onze wekelijkse digitale nieuwsbrief H@llo Zemst. Een overzicht van de berichten vind je op deze pagina.

Onze corona-informatie vind je in de corona update. Vragen kun je doorsturen naar corona@zemst.be. Informatie over het vaccinatiecentrum vind je op deze pagina.