Boer en burger, wereldwijd in actie voor het klimaat

Benieuwd hoe de klimaatverandering onze landbouw en natuur beïnvloeden, zowel hier als in het Zuiden? Hoe gaan boeren hier en elders ermee om? En wat is de rol van natuurbeheer hierin? De mondiale raad gaat op zoek naar antwoorden op deze vragen. Samen met de landbouwraad, Natuurpunt Zemst en Rikolto organiseren we vier activiteiten rond de impact van klimaatverandering op landbouw en natuur, hier en in het zuiden.

Vrijdag 3 mei - Filmavond ‘Thank You for the Rain’

Op vrijdag 3 mei kan je in GC De Melkerij genieten van de filmvoorstelling Thank you for the rain. Je ontdekt het leven van de Keniaanse boer Kisilu, vastgelegd gedurende vijf jaar. Een inspirerende documentaire die de schokkende gevolgen van klimaatverandering op het Afrikaanse platteland laat zien. Rikolto zorgt voor de een korte en boeiende inleiding rond de valkuilen én de oplossingen rond de klimaatproblematiek. Nadien kan je nog napraten met een drankje.

Praktisch

Waar: GC De Melkerij

Start: 20u (deuren 19.45u)

Woensdag 15 mei - Gespreksavond: Boer-Burgerdialogen (GEANNULEERD)

Door het wispelturige weer van de afgelopen maanden zijn onze gesprekspartners momenenteel druk bezig op hun velden en wordt het moeilijk om in gesprek te gaan. Geen nood! We organiseren deze gespreksavond opnieuw in het najaar.

Hoe geraken we voorbij die polarisatie in het debat over natuur, voeding en landbouw? Op deze gespreksavond verbinden Rikolto en Groene Kring boeren en burgers met verschillende achtergronden in echte gesprekken over onze landbouw. Welke gedeelde belangen en waarden zitten achter onze huidige systemen? Natuur, biodiversiteit, dierenwelzijn, gezonde voeding en eerlijke prijzen vinden we allemaal belangrijk. Hoe krijgen we dat dan in de praktijk omgezet?

Vergezel ons in de Bib van Zemst en ga mee in gesprek om ideeën uit te wisselen en samen te werken aan een veerkrachtige toekomst voor onze planeet.

Praktisch

Waar: Polyvalente zaal van de Bib, Schoolstraat 23, 1980 Zemst

Start: 20u (deuren 19.45u)

Zaterdag 25 mei – Fietstocht langs lokale landbouw en natuur

Een ontdekkingsreis per fiets waarbij je in gesprek gaat met boeren, plattelandsgidsen en natuurbeheerders. Je leert over de uitdagingen van klimaatverandering in de landbouw en hoe natuurbeheer kan bijdragen aan veerkrachtige ecosystemen en gezonde gewassen. We starten op 3 momenten aan de Hoeve, daar kan je na de fietstocht nog napraten met een drankje.

Praktisch

Waar: De Hoeve, Meerweg 2 1980 Zemst

Starten kan op 3 momenten (max. 20 per groep)

Groep 1 om 10 u

Groep 2 om 10.30u

Groep 3 om 11u

Zakken vol goed eten – Week van de Korte Keten

Wil jij graag eens proeven van de korte keten? Steun de lokale boeren en koop een ‘zak vol goed eten’. We vullen de zak met allemaal lekkere producten die lokaal in Zemst met liefde werden gemaakt. De boeren worden aan een faire prijs vergoed door Rikolto. De winst gaat naar de wereldwijde projecten van Rikolto.

De prijs van de zak bedraagt 25 euro, waarmee je heerlijk kan brunchen met twee personen. Je kan de zak online bestellen via www.rikol.to/zemst Afhalen kan tijdens de fietstocht op 25 mei 2024 tussen 9.30u en 13uur in De Hoeve

Alle activiteiten (buiten de zakken) zijn gratis, we vragen wel om in te schrijven via www.zemst.be/activiteiten-mondiale-raad