Bestuurderspas verplicht vanaf 1 juli 2020

Vanaf 1 juli 2020 moet elke bestuurder die individueel bezoldigd personenvervoer doet, een bestuurderpas hebben. Vraag de bestuurderpas tijdig aan!

Ben je taxichauffeur? Rij je met een ceremoniewagen of verhuurvoertuig met bestuurder? Doe je een andere vorm van betalend personenvervoer tot maximaal 9 personen (8 + 1)? Dan moet je vanaf 1 juli 2020 verplicht een bestuurderspas hebben.

Een bestuurderspas vraag je aan via de online applicatie van de Vlaamse overheid Centaurus 2020: https://centaurus2020.vlaanderen.be/aanvraagbestuurderspas/. Je hebt een eID-kaartlezer nodig. Hou scanbestanden (jpg of pdf) van volgende documenten klaar:

  • identiteitskaart, voor- en achterzijde
  • rijbewijs met medische keuring, voor- en achterzijde
  • uittreksel uit het strafregister activiteit 596.1-28, minder dan 3 maanden oud
  • een bewijs van kennis Nederlands niveau B1. Dat kan bv. een diploma van een school zijn, ook avondschool of volwassenenonderwijs
  • als je rolstoelvervoer doet: het bewijs dat je personen in rolstoel mag vervoeren.

Je aanvraag wordt verder afgehandeld door het gemeentebestuur van de gemeente waar je woont. Een bestuurderspas kost € 20, te betalen bij afhalen.
Wacht niet tot einde juni om de bestuurderspas aan te vragen aub.

Opgelet, deze verplichting geldt niet voor:

  • besturen van een voertuig voor personenvervoer met capaciteit groter dan 9 personen
    onbezoldigd personenvervoer, d.w.z. je rekent niets aan, of maximaal de reële kostprijs van € 0,75 per beladen km.
  • dringend ziekenvervoer (ambulance)
  • niet-dringend liggend ziekenvervoer

Je woont in Zemst?
Kom niet zonder afspraak naar het gemeentehuis om je bestuurderspas ter plekke aan te vragen – dergelijke procedure is niet voorzien. Wij nemen contact met je op zodra we de aanvraag ontvangen van de Vlaamse overheid. Problemen met de aanvraag of andere vragen? Bel 015 62 71 74 of e-mail ondernemen@zemst.be.

Gepubliceerd op vrijdag 15 mei 2020 16.34 uur