Ben je op zoek naar een prins?

Kom mee helpen kikkers overzetten. Misschien zit er wel eentje tussen! Natuurpunt Zemst is namelijk dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers met een hart voor onze inheemse amfibieën want zoals je weet, maken vele handen licht werk!

Ben je bekommerd om de natuur in je buurt? Heb je een zaklamp en fluohesje bij de hand? Ben je bereid om gedurende een aantal weken in het voorjaar op geregelde tijdstippen mee te helpen om onze kikkers, padden en salamanders te redden van een veel te vroege, platte dood? Dan ben jij misschien wel de geknipte man/vrouw om je steentje bij te dragen aan één van de paddenoverzetacties in Zemst.

Wat is dat nu juist zo’n paddenoverzetactie?

In het voorjaar stijgen de temperaturen en dan ontwaken de amfibieën uit hun winterslaap. Dan gaan deze dieren massaal op zoek naar een partner en een geschikte poel om zich voort te planten. Tijdens hun tocht moeten ze vaak een straat of een weg oversteken en lopen de padden en kikkers een groot risico om overreden te worden. Met paddenoverzet- en raapacties helpt Natuurpunt de amfibieën om hun geboortepoel veilig te bereiken.

Wanneer de eerste dieren aan hun trektocht beginnen, zetten de medewerkers van Pronatura schermen uit langs de kant van de weg. Deze schermen beletten de amfibieën om de straat over te steken. Om de zoveel meter zijn er dan emmers ingegraven die de diertjes opvangen. 2 maal daags controleren de vrijwilligers de emmers en zetten de diertjes die ze er in aantreffen veilig aan de overkant van de weg.

In Zemst zijn er 5 overzet- en raapacties waar de vrijwilligers binnenkort dus weer aan de slag gaan om de paddenoverzet zo veilig mogelijk te laten verlopen. Geïnteresseerde helpende handen kunnen contact opnemen met de verantwoordelijken van de verschillende acties in:

Gepubliceerd op dinsdag 14 januari 2020 17.23 uur