Autodelen in Zemst

Staat je (tweede) wagen vaak stil? Of heb je geen auto, maar je kan er af en toe wel eentje gebruiken? Dan is autodelen een goed vervoersalternatief voor jou!

Autodelen is vergelijkbaar met een uitleendienst, maar dan voor wagens. Bij autodelen gebruik je een auto wanneer jij er eentje nodig hebt. Hierdoor worden deelwagens efficiënter benut en worden de kosten gedeeld. Dit betekent meer geld voor andere zaken! 

Autodelen heeft heel wat voordelen

  • Geen tijdsverlies en zorgen over een aantal praktische zaken, zoals onderhoud, herstellingen, wasbeurten en keuring. 
  • Verzekeringen, onderhoud, belastingen, aankoop ... een eigen wagen kost geld, ook wanneer hij stilstaat! Bespaar met autodelen heel wat geld door enkel voor je eigen gebruik te betalen. 
  • Een deelauto vervangt al snel 5 tot 10 privéwagens. Dat is goed voor het verkeer en voor de luchtkwaliteit. 

Het aanbod in Zemst

Je kan een auto delen via Klimaan, Cambio, maar ook met je buren. Bovendien kan je alle opties combineren, zo heb je altijd een wagen hebt op maat van je situatie ter beschikking.

Met Klimaan

Sinds april 2024 zijn twee elektrische deelwagens van Klimaan beschikbaar in Hofstade. Deze deelwagens krijgen een vaste standplaats, elk voorzien van een laadpaal, aan de Gasthuishofweg en de Kerkhoflei. Hoewel de wagen aan de Kerkhoflei daar slechts tijdelijk zal staan – en deze zal worden verplaatst naar de kerk van Hofstade, van zodra dat kan.
De herkenbare deelwagens, genaamd Alfie en Gerry, kan je eenvoudig reserveren en ontgrendelen met de Kimaanapp.
Om gebruik te maken van deze service, hoef je slechts minimaal 3 aandelen te kopen bij Klimaan en zo mee te investeren in hernieuwbare energie. Gebruikers betalen geen abonnementskosten, maar alleen een uurtarief en kilometervergoeding. 

Meer info vind je hier: https://coop.klimaan.be/elektrische-deelautos 

Met Cambio

Dankzij klimaatsubsidies van de Vlaamse overheid, kunnen we sinds 2021 twee deelwagens aanbieden in Zemst. Er staat een Cambio deelwagen aan het gemeentehuis (kant Stationslaan). Je vindt er ook een aan de bibliotheek (Schoolstraat)

Cambio-autodelen in drie eenvoudige stappen!

  1. Inschrijven (eenmalig) doe je via de website www.cambio.be. Eenmaal ingeschreven, ontvang je een cambio-kaart met pincode. 
  2. Om een deelwagen te kunnen gebruiken, moet je reserveren. Dit kan telefonisch (24/7), via de app of de website. Reserveren kan lang op voorhand tot enkele minuten voor je vertrek. 
  3. Rijden: de auto haal je op aan zijn standplaats en open je met je persoonlijke kaart of met de app. Volg de instructies op de laadpas om de wagen los te koppelen van de laadpaal. Dankzij de laadpas kan je op kosten van Cambio de wagen opladen. Op het einde van de rit breng je de wagen terug naar zijn vaste standplaats. Zo staat deze klaar voor de volgende gebruiker. 

Alle informatie vind je terug op www.cambio.be 

Visuele gebruikershandleiding op https://vimeo.com/416263617 

Hoe vertrekken met een e-cambio? https://www.youtube.com/watch?v=w9Eg5tgyZB8 

Hoe de rit met een e-cambio afsluiten? https://youtu.be/uJ7EBwYaNFU 

Autodelen met je buren

Je kan privéwagens delen met je buren, je vrienden of je collega’s. Binnen het particulier autodelen bestaan er verschillende autodeelsystemen.

Bij kostendelend autodelen bepaalt de werkelijke kost van de auto (zoals verzekering, onderhoud en afschrijving) de kilometerprijs.

  1. Via Cozywheels: sluit je aan bij een autodeelgroep uit je buurt. Meer info op https://www.cozywheels.be
  2. Als Dégage-lid ben je aangesloten in een grote groep van eigenaars en gebruikers. Meer info op www.degage.be

Autodelen aan de marktprijs

Autodelen via Getaround is een beetje zoals Airbnb, maar dan met deelvoertuigen. Het is een platform waar eigenaars en gebruikers elkaar vinden. Op het vraag- en aanbodplatform Getaround bepaalt de eigenaar zelf de prijs van zijn wagen. Een deel van deze opbrengst gaat naar het bedrijf voor het gebruik van het online platform, de verzekering en de pechbijstand. Je gaat per reservatie een contract aan en je betaalt per rit (per tijd en/of per kilometer). Meer info op https://be.getaround.com Onder meer in de Eikstraat in Hofstade en in de Kompenhofstraat in Eppegem worden auto’s aangeboden via Getaround. Het aanbod groeit nog!

Reken je autodeelvoordeel uit!

Is autodelen voor jou financieel interessanter dan het hebben van een eigen wagen? Ontdek het op https://savewithcarsharing.be