Ontdek Zemst op een andere manier
Vraag jij je soms af bij welke boer je rechtstreeks kan kopen? Of hoe een hedendaags landbouwbedrijf functioneert? Of hoe ze inzetten op het klimaat? Diverse landbouwbedrijven in Zemst openen graag hun deuren en tonen waarin zij het verschil maken. Een enthousiaste plattelandsgids staat voor je klaar. Je kan kiezen tussen verschillende themas.
Alle informatie over de rondleidingen vind je terug in de twee folders.
Voor wie?
- Voor groepen en scholen die een landbouwbedrijf willen bezoeken.
Procedure
- Lees de algemene voorwaarden en vul dit aanvraagformulier in als je een bezoek wil vastleggen voor een Zemstse school; indien je een bezoek wil vastleggen voor een niet-Zemstse school of een groep, vul je dit aanvraagformulier in.
Bedrag
- De prijs van de gids bedraagt € 40 (maximaal 20 personen per gids).
- Voor Zemstse scholen is een bezoek gratis.
Meer info
- Aanbod voor lagere scholen
- Schaap je blaat (2de en 3de kleuterklas)
Tijdens dit bezoek brengen de kleuters een bezoekje aan een echte schapenboerderij. Ze aaien en geven de lammetjes een flesje. Ze kijken toe hoe het schaap wordt geschoren. Een eerste kennismaking met de boerderij. - Het witte goud – wintergroente
Tijdens het bezoek neem je een duik in de geschiedenis van het Brussels of Brabants grondwitloof en ontdek je waarom het een echte Belgische uitvinding is én een ambachtelijk product is. De plattelandsgids schetst het leven van zaadje tot een lekkere witloofkrop. Een bom vol smaak én vitamine C. - Het is aardbeientijd – zomerfruit
Wist je dat de aardbei behoort tot de familie van de roosachtigen zoals de framboos en de appel? Onweerstaanbaar lekker zijn ze. En ze bevorderen de liefde. Maar hoe kan je ze kweken op een duurzame wijze? Wie zijn de tijdelijke helpers: bijen, hommels of wespen? De plattelandsgids vertelt je er alles over. - Groet je groenten
Tijdens deze interactieve rondleiding steek je de handen uit de mouwen. Op het veld vind je kraakverse, biologische groenten, kruiden en bloemen. De producten zijn eerlijk, onbespoten en lokaal. Proef van het heerlijke smaakpalet en raad welke kiemplantjes het zijn. - Met liefde voor de koe
Vat de koe bij de horens en ontdek de cyclus van een herkauwer. Ken jij het verschil tussen hooi en stro? Of tussen een vlees- of melkkoe? Je komt ook te weten hoe de landbouwer instaat voor het welzijn van zijn dieren. En als je geluk hebt, mag je de koe misschien eens aanraken of spot je de boerenzwaluwen in de stal.
- Schaap je blaat (2de en 3de kleuterklas)
- Een uitstap per seizoen?
- Voor een goed begrip van het landbouwleven raden wij aan om meerdere keren op de boerderij langs te komen. Bijvoorbeeld in het begin van het schooljaar en op het einde, of zelfs per kwartaal.
- De boerderij zit ook boordevol wetenschap en techniek. Je kan er proefondervindelijk ontdekken en onderzoeken. Er zijn STEM-lesfiches om hierop in te spelen.
- Aanbod voor volwassen groepen
- Groet je groenten
Op het veld vind je kraakverse, biologische groenten, kruiden en bloemen, of geteeld volgens de filosofie van de permacultuur. De producten zijn eerlijk, onbespoten en lokaal. Proef van het heerlijke smaakpalet en raad welke kiemplantjes je ziet. - Het witte goud – wintergroente
Tijdens het bezoek neem je een duik in de geschiedenis van het Brussels of Brabants grondwitloof en ontdek je waarom het een echte Belgische uitvinding is én een echt ambachtelijk product.
De plattelandsgids schetst het leven van zaadje tot een lekkere witloofkrop. Een bom vol smaak én vitamine C. - Met liefde voor de koe
Vat de koe bij de horens en ontdek de cyclus van een herkauwer. Ken jij het verschil tussen hooi en stro? Of tussen een vlees- of melkkoe? Je komt ook te weten hoe de landbouwer instaat voor het welzijn van zijn dieren. En als je geluk hebt, spot je boerenzwaluwen in de stal. - Het is aardbeientijd – zomerfruit
Wist je dat de aardbei behoort tot de familie van de roosachtigen zoals de framboos en de appel? Onweerstaanbaar lekker zijn ze. En ze bevorderen de liefde. Maar hoe kan je ze kweken op een duurzame wijze? Wie zijn de tijdelijke helpers: bijen, hommels of wespen? - Wat at Rubens?
Eten doen we allemaal! Om groot en sterk te worden, om onze honger te stillen, om te genieten van heerlijke momenten als ware Bourgondiërs … De plattelandsgids neemt je mee op een reis doorheen de tijd: van Rubens in de 16de/17de eeuw tot 2050. Wat at de Vlaamse kunstschilder? Witloof uit de oven met puree? Of een quinoasalade met advocado en paprika? En wat eten we in de toekomst?
- Groet je groenten
- Bereikbaarheid
De meeste boerderijen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer (trein: stations Weerde, Eppegem en Hofstade; en bus: 282, 683 en 682). Via trage wegen kan je op een veilige manier de boerderij bereiken. Vraag ernaar bij je reservering.
- Maak er een daguitstap van!
Zemst heeft als plattelandsgemeente heel wat te bieden. Ontdek bijvoorbeeld het oude erfgoed aan de eeuwenoude Zennearm of combineer je bezoek met:
- Een Trage Wegen wandeling langs de boerderij.
Meer info: https://www.toerismezemst.be/zien-doen/wandelen/wandelroutes - Een fietstocht langs het Witte Goud (Witte Goudroute West 46 km). Tijdens de tocht fiets je door de bakermat van het witloof.
Meer info: www.toerismevlaamsbrabant.be. - Een belevingswandeling onder leiding van een gids van Natuurpunt.
Meer info: www.natuurpuntzemst.be. - Een nostalgisch bezoek aan het Sport- en Olympisch museum.
Meer info: sportimonium@sportimonium.be of tel. 015 61 82 22. - Een wandeling rond de recreatievijver van Sport Vlaanderen met sportieve doe-haltes voor kinderen.
Meer info: rlrl.be/samen-op-pad.
Meer info en reservatie voor boerderijbezoeken kan bij de medewerker Landbouw via landbouw@zemst.be of 015 61 88 99
Bijlagen
- ZEM-230615-Plattelandsgidsen-Folder_4xA5-staand-rol_scholengroep_V1_DIGITAL (def versie) [1012,1Kb] (pdf)
- ZEM-230615-Plattelandsgidsen-Folder_4xA5-staand-rol_volwassenen_V1_DIGITAL (def versie) [1,1Mb] (pdf)
- Algemene voorwaarden rondleidingen_Zemstse scholen [103,6Kb] (pdf)
- Algemene voorwaarden rondleidingen_groepen + niet-Zemstse scholen [96,3Kb] (pdf)