De winter komt eraan. Nu de energieprijzen zo hoog liggen, komt het erop aan om je verbruik zoveel mogelijk te beperken. Tegelijkertijd stoot je minder emissie zoals CO2 uit. We zetten 10 tips op een rijtje.
Voorkom sluipverbruik
De meeste apparaten blijven elektriciteit verbruiken als ze uitgeschakeld zijn. Door de stand-by modus blijft het apparaat beschikbaar om direct ingeschakeld te worden. Dit verbruikt elektriciteit. Je kan dit op een eenvoudige manier stoppen. Trek de stekker uit het stopcontact wanneer je het apparaat niet gebruikt. Of gebruik een stekkerdoos met een schakelaar. Daarmee schakel je in één keer de stroom uit van meerdere apparaten.
Vervang lampen door led-verlichting
Zelfs als de gloeilamp of halogeenlamp nog goed werkt, is het slim om deze te vervangen. De aankoopprijs van een ledlamp ligt wat hoger maar het verschil verdien je heel snel terug. Een ledlamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Daar komt nog bij dat een ledlamp veel langer meegaat, tot wel 9x langer dan een gloeilamp. Hierdoor hoef je niet steeds een nieuwe lamp te kopen dus bespaar je en het is goed voor het milieu. De ultieme tip in verband met verlichting: doe het licht uit wanneer je de ruimte verlaat.
Gebruik energiezuinige apparaten
Als een huishoudelijk apparaat aan vervanging toe is, koop dan een energiezuinige variant. Het verbruik van de apparaten is te herkennen aan het verplichte energielabel. Tegenwoordig kies je voor A+++. Je kan ook energie besparen door op je gebruik te letten. Droog kleding in de zomer bv. op een kledingrek in plaats van in de droger.
Dicht spleten en kieren
Tocht in huis is erg onaangenaam. We zijn dan vaak geneigd om de verwarming wat hoger te draaien. Maar het is beter om spleetjes en kieren te dichten. In een doe-het-zelfzaak vind je heel wat materiaal om je huis tochtvrij te maken.
Isoleren
Warmte gaat verloren wanneer je woning niet goed geïsoleerd is. Je kan bv. investeren in dakisolatie, spouwmuurisolatie, hoogrendementsbeglazing, vloerisolatie … Hiervoor kun je onder bepaalde voorwaarden subsidies ontvangen van de netbeheerder, Wonen Vlaanderen en gemeente Zemst. Voor meer informatie over isoleren en energiezuinig renoveren kun je terecht bij onze woonconsulent via woonloket@zemst.be.
Installeer een programmeerbare thermostaat
Met een slimme thermostaat kun je op voorhand programmeren wanneer de verwarming aan gaat en weer uit. Zo vergeet je nooit om je verwarming uit te zetten. Bovendien krijg je met een slimme thermostaat mogelijks inzicht in je verbruik en kun je op afstand je verwarming bedienen. Direct besparen kan door je verwarming een graad koeler te zetten en een trui aan te trekken.
Plak radiator- of aluminiumfolie achter de radiator
Een radiator geeft ook langs de achterzijde warmte af. Door folie achter de radiator te hangen, reflecteert de straling richting de ruimte in plaats van verloren te gaan.
Verbruik minder water
Wanneer je minder water verbruikt, verlaagt je waterfactuur. Wanneer je minder warm water gebruikt, verlaagt ook je energierekening. Je bespaart dus dubbel. Je kan warm water besparen door een energiezuinige douchekop maar ook door korter of minder vaak te douchen. Je kan ook water besparen door een energiezuinige vaatwasser of wasmachine aan te schaffen en die efficiënt te gebruiken. Wacht met het gebruiken van deze apparaten tot ze vol zitten om zo efficiënt mogelijk te werken.
Energieleverancier
Let op de tarieven van de energieleverancier. Die beïnvloeden je energieverbruik niet maar wel wat je maandelijks betaalt. Neem een kijkje op www.mijnenergie.be.
Gebruik zonne-energie
Als je dan toch elektriciteit verbruikt, wek die dan zelf op. Dat kan met zonnepanelen op het dak van je woning. Hiermee bespaar je op je jaarlijkse energiefactuur en je verdient de installatie terug op gemiddeld 8 jaar. Bovendien wordt je zo onafhankelijk van de stijgende energieprijzen. Geregeld worden groepsaankopen georganiseerd door de provincie. Voor meer informatie kun je terecht bij onze woonconsulent via woonloket@zemst.be.