sprite
Gemeente Zemst

Veilig fietsen in Zemst, daar maken we werk van!

Veilig fietsen in Zemst, daar maken we werk van!

De gemeente besteedt veel aandacht aan het verkeer en in het bijzonder aan veilig fietsverkeer. De voorbije weken kregen we heel wat media aandacht met onder meer de tweede plaats in de wedstrijd ‘SympaFietste Gemeente’ van provincie Vlaams-Brabant en Radio 2 Vlaams-Brabant. Op dit moment bereiden we volop het fietsbeleidsplan voor. Daarnaast staan er een aantal mooie fietsprojecten in de steigers, zoals de doortocht van de fietssnelweg F1 door de gemeente.
Ook inwoners reiken oplossingen aan! Recent lanceerden fietsers in Vlaanderen meer dan zevenhonderd fietsideeën op ‘My Bikeworld’, een initiatief van de fietsersbond. Eén van de twee winnende projecten in Vlaanderen is de inrichting van de oversteekplaats van de fietssnelweg F1 met de drukke Brusselsesteenweg in Eppegem. De fietsersbond engageert zich om dit project te bezorgen aan de betrokken beleidsdiensten.
Samenwerking tussen gemeentelijke en particuliere initiatieven resulteerde recent ook in het voorstel van Afdeling Wegen en Verkeer om het kruispunt Damstraat-Brusselsesteenweg ‘conflictvrij’ in te richten. Dit houdt in dat de fietsers het kruispunt kunnen oversteken terwijl het gemotoriseerd verkeer nog stilstaat aan het verkeerslicht. Dit is het eerste kruispunt in onze omgeving dat op deze manier wordt ingericht, en de veiligheid van fietsers sterk ten goede komt.
Maar het werk is natuurlijk niet af. Ongevallen zullen jammer genoeg altijd gebeuren. Maar door blijvende aandacht voor deze problematiek, gerichte infrastructuurwerken en sensibiliseringsacties, kunnen het aantal ongevallen en de gevolgen er van sterk gereduceerd worden.

« Terug